viernes, 18 de noviembre de 2016

#2 ELS NOSTRES CLUBS: CLUB LLEIDA ESPORTIU

No fa gaire, la capital del Segrià va perdre el seu referent futbolístic. L’equip blau, que disputava els partits al Camp d’Esports de Lleida, va jugar el seu darrer partit el 15 de Maig de 2011 contra l’Hospi. El deute de 28 milions d’euros van portar el club a la seva liquidació i desaparició. Finalitzaven 72 anys de futbol a la Terra Ferma. O no?

El principi de segle XX va suposar l’arribada del futbol a Ponent (i no em refereix-ho a Joc de Trons). Manuel Azoz Arizcurren, un comerciant de Barcelona aficionat al futbol es va traslladar a Lleida l’any 1910. La seva afició per jugar a la pilota al Camp de Mart va atraure les mirades de veïns i veïnes. Des d’aleshores, l’estima pel futbol va créixer a la ciutat i començaren a aparèixer els primers equips a la Terra Ferma: Montserrat (1913), Associació Cultural Lleidatana (1915), Colonial, Athlètic Metal·lúrgic (futur FC Lleidatà) i FC Joventut Republicana (1919). Aquet darrer fundat per una organització política amb el mateix nom d’ideologia nacionalista d’esquerres, jugava al Camp d’Esports. Aquest estadi va veure créixer a un dels equips més potents de la zona (junt al Lleida i el Tàrrega). Amb l’esclat de la guerra, es deixà de veure futbol a la ciutat. I no fou fins l’any 1938 que el Lleida i el Calaveres s’uniren per formar el Lleida Balompié. Aquest equip va mantenir una forta relació de conflicte polític amb l’altre equip de la ciutat: el Club Deportivo Leridano, que jugava al Camp d’Esports i que tenia de president a un Tinent Coronel.

La superioritat del Lleida Balompié despertava crispació en el seu rival i en la Falange. Aquesta situació va comportar que aquets darrers, forçaren la fusió de tots dos clubs. Finalment el 9 de Març de 1947 es funda la Unió Esportiva Lleida. Aquest nou club és una evolució del Lleida Balompié (només canvia el nom i l’estadi). Els colors són els que acompanyaran la Unió fins al darrer moment (blau i blanc).

El nou equip aconsegueix un parell d’anys més tard, després de debutar a la Segona Divisió del futbol espanyol, l’ascens a la Primera divisió l’any 1950. Només aconseguí mantenir-se un any.  L’equip es va mantenir en segona durant 7 anys en els que destaquen el 1953-54 on gairebé aconsegueixen l’ascens a la primera divisió i l’any 1955 on arriben a l’equip de la Terra Alta: d’entrenador, l’ex-porter del Barça, Valero; els futbolistes Estanislau Basora, Gonzalvo i Moreno i altres jugadors joves provinents del Barça (Boneu o Jarque); malgrat que realitzen una horrible temporada. L’equip no va començar a aixecar el cap fins l’arribada  de Ramon Vilatella a la presidència. L’any 1964-65 l’equip aconsegueix l’ascens a la segona divisió. El somni dura molt poc i en tres temporades, l’equip torna a la divisió de bronze. El club torna a una greu crisi esportiva i institucional que provoca el descens l’any 1969-70 a Regional Preferent (categoria que només ocuparia un any).

L’any 1978 es catalanitza el nom del club i l’equip aconsegueix mantenir-se a la nova Segona Divisió B, a pesar que vingué acompanyat d’una crisi econòmica permanent. Aquesta crisi fa augmentar el deute del club fins als 34 milions de     pessetes provocant la dimissió del aleshores president Joan Planes. Aquest club ofegat econòmicament serà ajudat per la Paeria de Lleida amb l’alcalde Antoni Siurana al capdavant. L’any 1986 amb Gonzalvo a la banqueta l’equip aconsegueix l’ascens a la divisió d’argent. No obstant l’alegria aguanta fins l’any 89 quan amb Aguirre i després Mané a la banqueta l’equip baixa a segona B amb un deute de ja 80 milions de pessetes. Amb l’aparició de la llei 10/1990 del 15 d’Octubre, s’obre la porta dels clubs a constituir-se com a Societats Anònimes Esportives (SAE), i el Lleida s’acolliria a aquesta llei per constituir-se en SAE i formar el primer consell administratiu el 1992 (després de necessitar 126 milions de capital social). Aquell mateix any, l’equip torna al somni de la Primera Divisió. Aquell va ser un somni d’un any, amb moments històrics com victòries al Camp d’Esports davant el Barça i el Madrid. (paro per a les imatges). Torna la segona i els problemes econòmics. La paeria es converteix en màxima accionista, fins la compra d’aquestes al president del Fòrum Samitier l’any 1996. L’equip, amb Victor Muñoz a la banqueta i Quique Alvarez i Raul Tamudo al camp acaben cinquens i estan apunt d’aconseguir una plaça en la promoció. No obstant, l’any 2001 l’equip baixa a la Segona Divisió B. Des d’aleshores, un ascens a Segona (l’any 2004) i altre descens (l’any 2006).

El 25 de Juny de 2010 es dona la darrera estocada a la Unió Esportiva Lleida amb la marxa de Tatxo Benet de la direcció i la declaració de concurs de creditors. Al no entregar-se un pla de viabilitat per fer front al deute de 28 milions d’euros, l’equip desapareix.


No obstant la seva plaça a la Segona B l’ocuparà un equip que agafarà l’herència de la Unió: el Club Lleida Esportiu. Encara hi haurà futbol a la Terra Alta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario