viernes, 14 de octubre de 2016

Històries de l'esport - La final de les ampolles (1-1)

CATALÀ:

LA FINAL DE LES AMPOLLES

L'any 68 és recordaria en l'àmbit esportiu per la final de la copa del "generalísimo" contra el Madrid en el Bernabeu però també per la mort del jugador del Barça: Benítez.

Barcelona també és Espanya, no?  És irònic que avui, justament avui recordem aquesta anècdota que en 1968, pocs dies abans del 31é aniversari del inici d’un període negre en la història del nostre país va ocórrer a l'estadi Santiago Bernabeu entre l'aleshores president del Barça: Narcís de Carreras, i la dona del ministre de Governació Camilo Alonso Vega.“Senyora... no fotem” Fou la replicà del president a aquesta dona que és sentia decebuda per la derrota del Reial Madrid davant aquells del nord-est peninsular que tant fàstic lis donaven als seus.

Però allò, aquella anècdota no fou un cas aïllat en aquell 1968 on de fets d’importància rellevant a la història del nostre club no hi van faltar i és que cal recordar que aquell any va aparèixer per primer cop la frase “Més que un club” pronunciada per Narcís de Carreras, però també va néixer el que anys més tard seria part clau en el millor Barça de la història, Tito Vilanova. Lamentablement aquell any el barcelonisme va patir la pèrdua d’un dels seus jugadors Julio César Benítez Amodeo natural de Montevideo va faltar el 6 d’Abril un dia abans de que és disputes el Barça-Madrid que gairebé sentenciava la Lliga. La mort d’aquell lateral fort provinent del Saragossa segueix essent un misteri amb interès,  i més, després de  les declaracions de la seva dona el 2006  en les que afirmava que “va morir enverinat” ja que no havia ingerit marisc (la teoria oficial deia que havia patit una intoxicació de musclos a Andorra).

Tres mesos després de la mort de Benítez, Barça i Madrid es tornaven a trobar en un partit de futbol, en aquest cas al Bernabeu i amb motiu de la final de la Copa del Generalísimo.  En aquell partit conegut sobretot per el llançant d’ampolles de vidre a pocs minuts de finalitzar el partit quan el resultat era de 0 a 1 a favor de l’equip blaugrana amb gol de Zunzunegui en pròpia porteria. Aquell partit formaria part de la història del Barça i pocs anys més tard el Barça tornaria a fer tremolar el Bernabeu.

CASTELLANO:

LA FINAL DE LAS BOTELLAS

El año 68 es recordado en el ámbito deportivo por la final de la copa del "generalísimo" contra el Madrid en el Bernabeu pero también por la muerte del jugador del Barça: Benítez.

Barcelona también es España, no? Es irónico que hoy, justamente hoy recordamos esta anécdota que en 1968, pocos días antes del 31º aniversario del inicio de un periodo negro en la historia de nuestro país ocurrió el estadio Santiago Bernabeu entre el entonces presidente del Barça Narcís de Carreras y la mujer del ministro de Gobernación Camilo Alonso Vega. "Señora ... no jodamos" Fue la replicó del presidente a esta mujer que es sentía decepcionada por la derrota del Real Madrid ante aquellos del noreste peninsular que tanto asco lis daban a los suyos .

Pero aquello, aquella anécdota no fue un caso aislado en aquel 1968 donde de hechos de importancia relevante en la historia de nuestro club no faltaron y es que hay que recordar que aquel año apareció por primera vez la frase "Más que un club "pronunciada por Narcís de Carreras, pero también nació lo que años más tarde sería parte clave en el mejor Barça de la historia, Tito Vilanova.
Lamentablemente ese año el barcelonismo sufrió la pérdida de uno de sus jugadores Julio César Benítez Amodeo natural de Montevideo faltó el 6 de Abril un día antes de que es disputas el Barça-Madrid que casi sentenciaba la Liga. La muerte de aquel lateral fuerte proveniente del Zaragoza sigue siendo un misterio con interés y más después de las declaraciones de su mujer en 2006 en las que afirmaba que "murió envenenado" ya que no había ingerido mariscos (la teoría oficial decía que había sufrido una intoxicación de mejillones en Andorra).

Tres meses después de la muerte de Benítez, Barça y Madrid se volvían a encontrar en un partido de fútbol, ​​en este caso en el Bernabeu y con motivo de la final de la Copa del Generalísimo. En aquel partido conocido sobre todo por el lanzando de botellas de vidrio a pocos minutos de finalizar el partido cuando el resultado era de 0 a 1 a favor del equipo azulgrana con gol de Zunzunegui en propia portería. Aquel partido formaría parte de la historia del Barça y pocos años más tarde el Barça volvería a hacer temblar el Bernabeu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario